تعویض پلاک، فرآیند تعویض یا فک پلاک نیازمند انجام چه مراحلی است؟
تعویض پلاک؛ اولین مرحله پس از خرید ماشین
خرید و فروش خودرو دارای چالش های بسیار زیادی است که برای انجام هر یک از آنها باید مراحل مختلفی طی شوند. یکی از این چالش ها، فرآیند تعویض پلاک است که انجام آن ضرورت دارد. تعویض پلاک را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین فرآیندها در زمان خرید و فروش ماشین دست دوم به شمار آورد. شما فروشنده خودرو باشید یا خریدار، پیش از هر کاری موظف هستید براساس تاریخی که در قولنامه جهت حاضر شدن در مراکز تعویض پلاک تعیین شده، به مرکز مربوطه مراجعه نمایید. در ضمن نام مرکز نیز در قولنامه ماشین آورده خواهد شد.
تا همین چند سال گذشته برای کامل کردن مراحل تعویض پلاک، نیاز بود که در ساعات اول روز، به مراکز تعویض پلاک و صف های طولانی آن مراجعه کرد. اما در حال حاضر با رایج شدن نوبت دهی اینترنتی، انجام این کار ساده تر از گذشته شده است. تعویض پلاک همچنین نیازمند به همراه داشتن برخی از مدارک میباشد که در صورت عدم برخورداری از آنها، کار پیش نخواهد رفت. در این مطلب قصد داریم مدارک و مراحل لازم برای تعویض پلاک را مورد بررسی قرار دهیم.
چرا به تعویض پلاک نیاز داریم؟
تاکنون دیدهاید که فردی بدون طی کردن مراحل تعویض پلاک بتواند مالکیت ماشین را به سایر افراد انتقال دهد؟ مطمئنا بدون تکمیل مراحل تعویض پلاک، انتقال مالکیت خودرو ممکن نخواهد بود. ثبت سند ماشین دست دوم به اسم فردی دیگر، پوسه زمانبری است. با توجه به اینکه قوانین تعویض پلاک بسیار سختگیرانه و محکم میباشد، باید این مراحل به بهترین شکل و در اولین فرصت به انجام برسند.
همانطور که اشاره شد، طرفین معالمه خودرو، براساس قرار قبلی در یک زمان تعیین شده به مرکز تعویض پلاک میروند. با توجه به شلوغ بودن این مراکز، شما باید تمامی مدارک مربوط به تعویض پلاک را در یک کیف با خود ببرید که با گم کردن آنها به زمان بیشتر و مراجعه دوباره نیاز نداشته باشید.
اگر فرآیند تعویض پلاک خودرو که شامل فک پلاک قدیمی، نصب پلاک جدید و … است، برای خودروی مورد نظر به انجام نرسد، باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود. برای مثال اگر مالک جدید خودرو با پلاک ماشین شما قوانین را نقض کرده یا مرتکب جرمی شود، شما مسئول خطای او خواهید بود.
هزینه تعویض پلاک را باید چه کسی پرداخت کند؟
یکی از دغدغه های خریداران و فروشندگان ماشین در فرآیند تعویض پلاک، هزینه آن است. با توجه به قوانین موجود، هزینه تعویض پلاک به عهده خریداران خودرو میباشد. از طرفی هزینه های نقل و انتقال ماشین در تعویض پلاک از هزینه های دیگری نیز تشکیل شده که پرداخت آنها به عهده فروشنده ماشین است. این هزینه ها شامل موارد مختلفی مانند مالیات نقل و انتقال خودرو، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات و همچنین عوارض سالیانه شهرداری میشوند.
مالیات نقل و انتقال ماشینهای داخل کشور اکنون معادل 1 درصد از ارزش اتومبیل است و این مالیات برای خودروهای خارجی نیز 2 درصد از ارزش ماشین مربوطه میباشد. مالیات بر ارزش افزوده نیز از مالکان گرفته میشود که قیمت خودروی آنها بیش از یک میلیارد تومان باشد.
در واقع به ازای بالاتر بودن تعرفه ماشین از یک مبلغ تعیین شده، بخشی از آن مبلغ اضافه، در قالب مالیات بر ارزش افزوده گرفته خواهد شد. مالیات و همچنین عوارض شهرداری نیز معادل 0.1 درصد قیمت لحظهای ماشینهای داخلی و معادل 0.15 درصد قیمت لحظهای ماشینهای خارجی است.
ترتیب مراحل تعویض پلاک
همانطور که اشاره شد، مهمترین و آخرین مرحله انقال خودرو، به تعویض پلاک مربوط میشود. این مراحل بهتر است در زمانی که هم خریدار و هم فروشنده حضور دارند، به انجام برسند. اگر چه در بعضی از اوقات میبینیم که خریداران خودرو یا فروشندگان آن، وکالت خود را به اشخاص دیگر میسپارند و شخصا در مرکز تعویض پلاک حاضر نمیشوند.
اما با این وجود به شما پیشنهاد میکنیم تا جایی که ممکن است از انجام این کار خودداری نمایید. تعویض پلاک مراحل گوناگونی دارد که هر یک از این مراحل باید به درستترین شکل به انجام برسند تا مشکلی در روند انتقال خودرو ایجاد نشود. در ادامه شما را با کلیه مراحل این فرآیند آشنا خواهیم کرد.
ثبت نوبت اینترنتی
بعد از همه گیری و شیوع ویروس کرونا و نیاز به فاصله گذاری های اجتماعی، تصمیم دولت بر این شد که اغلب خدمات خود را به شکل اینترنتی برای مردم در نظر بگیرد. ثبت نام برای تعویض پلاک نیز یکی از این خدمات بود که با کم شدن ویروس کرونا، همچنان به صورت آنلاین است. از این رو وارد شدن به سایت نوبتدهی تعویض پلاک www.nobatdehi.epolice.ir و اخذ نوبت اینترنتی پیش از حضور در مراکز تعویض پلاک، ضروری است. چرا که بدون در اختیار داشتن برگه نوبت تعویض پلاک، نمیتوانید به مراکز مربوطه مراجعه کنید.
شما برای اخذ نوبت اینترنتی خود، ابتدا باید به سایت مراجعه کرده و مراحل ثبت نام را کامل کنید. پس از انجام این فرآیند، میتوانید با ورود به صفحه اصلی سامانه، اسم استان، شهر، نوع خدمت و همچنین وسیله نقلیه را انتخاب کرده و سپس جستجو را بزنید.
در قدم بعدی، مراکز فعال تعویض پلاک استان یا شهر شما نشان داده شده و شما میتوانید هر یک که دسترسی سادهتری برای شما دارد را انتخاب کنید. سپس باید دوباره نوع خدمت مدنظر خود، تاریخ و همچنین ساعت مورد نظر خود را از میان گزینههای موجود است، انتخاب نمایید و نوبت خود را ثبت کنید. در ادامه بهترین ساعت مراجعه ساکنین شهرهای مختلف به این سامانه را به صورت جدول آماده کرده ایم.
نام استان | ساعت مراجعه به سامانه نوبتدهی |
تهران، یزد، گیلان، بوشهر و کرمان | ساعت 8 صبح |
کردستان، گلستان، البرز و کردستان | ساعت 11 صبح |
فارس، آذربایجان غربی، خراسان شمالی، اردبیل و خوزستان | ساعت 10 صبح |
همدان، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، خراسان جنوبی و چهارمحال و بختیاری، زنجان و سمنان | ساعت 2 ظهر |
حومه تهران، اصفهان، قزوین، خراسان رضوی و هرمزگان | ساعت 9 صبح |
سیستان و بلوچستان، ایلام، قم، آذربایجان شرقی و مازندران | ساعت 12 ظهر |
مراجعه به مرکز تعویض پلاک مورد نظر
بدیهی است که برای تعویض پلاک بعد از اخذ نوبت اینترنتی، باید به مرکز مربوطه تعویض پلاک مراجعه کرد. برای اینکه کار شما برای تعویض پلاک راحت تر باشد، میتوانید با مراجعه به منابع مختلف در اینترنت، مراکزی را پیدا کنید که معمولا مراجعه کنندگان کمتری دارند.
در ضمن توجه داشته باشید که شما باید دقیقا سر وقت در مراکز مربوطه حضور پیدا کنید. در غیر این صورت ممکن است کار شما با تاخیر مواجه گردد. بعد از ورود به مرکز تعویض پلاک یک برگه نوبت به شما داده میشود و سپس باید به پارکینگ بروید.
تحویل مدارک
در مرحله بعدی از فرآیند تعویض پلاک، باید به ساختمان اداری مراجعه کنید. پس از اینکه نوبت شما خوانده شد، باید مدارک که همراه خود برده اید (در ادامه این مدارک ذکر خواهند شد) را به متصدی تحویل دهید. متصدی مرکز مربوطه جزئیات کارهایی که باید به انجام برسانید را به شما میگوید. دقت کنید که جهت اثبات سکونت در استان تهران، باید قولنامه هولوگرام دار داشته باشید و همچنین قبض های مصرفی خود را نیز ارائه کنید.
اگر ساکن سایر شهرهای کشور هستید نیز باید این مدارک را به همراه داشته باشید. البته سختگیری درباره شهرهای دیگر بسیار کمتر است. از آنجایی که شماره پلاک های شهر تهران مرتب تمام میشوند، سختگیری در خصوص این شهر بسیار زیاد میباشد.
تحویل پلاک و بازرسی خودرو
در مرحله بعدی به تحویل دادن پلاک و بازرسی خودرو میرسیم. در این مرحله باید خودروی خود را به کارشناس مجرب تعیین شده در مرکز تعویض پلاک نشان بدهیم. کارشناس باید اوضاع شاسی و همچنین هماهنگی شماره شاسی با قرارداد را مورد بررسی قرار دهد. پس از این که کارشناس مرکز مربوطه مهر خود را زد، شما میتوانید با مراجعه به انبار، پلاک را تحویل دهید.
تسویه خلافی ماشین
تسویه خلافی خودرو یکی از مهمترین مراحل تعویض پلاک به شمار می آید. در این مرحله، اگر ماشین مورد معامله دارای خلافی باشد، مالک خودرو باید برای تسویه خلافی آن اقدام کند. اگر مالک خودرو خلافی ماشین خود را از قبل پرداخت کرده است، باید گواهی عدم خلافی را ارائه کند.
فک پلاک خودرو
در ادامه مراحل تعویض پلاک، به فک پلاک میرسیم. در واقع پلاک قبلی خودرو باید باز یا فک شود و فروشنده ماشین باید این پلاک را تحویل انبار دهد. پلاک های فک شده به طور معمول تا یک سال در اختیار پلیس باقی می مانند و اگر در این یک سال فروشنده اقدام به خریداری خودروی جدید کند، میتواند یکی از پلاک های آزاد را برای خودروی جدید استفاده نماید.
از سوی دیگر، طی این یک سال، جهت نصب پلاک، هیچ هزینه ای دریافت نخواهد شد. اما با پایان این مدت، باید جهت ساخت دوباره پلاک های قدیمی، هزینه ای را متقبل شد. در تهران، به طور معمول پلاک های قدیمی آزاد در همان مرکز، به خریدار تحویل داده میشود. چنانچه پلاک مربوطه در آن مرکز نباشد، باید مبلغی را به منظور ساخت مجدد پلاک پرداخت کرد. اما در شهرهای دیگر، شیوه تعویض پلاک تفاوت هایی دارد و در برخی از مواقع تحویل پلاک های قدیمی ممکن است 24 ساعت الی 48 ساعت زمان ببرد.
نصب پلاک جدید
مرحله بعدی که تقریبا فرآیند تعویض پلاک را به اتمام میرساند، دریافت پلاک جدید و نصب آن است که این نشان میدهد که شما مراحل گذشته را به درستی انجام دادهاید. شما در این مرحله به همراه برگه ورود به پارکینگ و همچنین پلاکهای جلو و عقب ماشین خود به مکان تعیینشده جهت نصب پلاک جدید مراجعه میکنید.
این مکان به طور معمول به درب خروجی مرکز تعویض پلاک نزدیک است. در نهایت هم پلاک های خود را به ماموری که در آن بخش است تحویل میدهید و کار نصب پلاکهای شما توسط او انجام میشود. در ضمن شما نباید هیچ مبلغی را به مامور مربوطه پرداخت نمیکنید.
نکات مهم در خصوص تعویض پلاک
تعویض پلاک فرآیندی است که علاوه بر انجام کلیه مراحل، باید یک سری از نکات را هم برای تسریع آن به رعایت کنید. نخستین نکتهای که افراد ماهر در معامله ماشین از آن مطلع هستند، در اختیار داشتن کارت بانکی شتابی است. برخورداری از این کارت روند کار شما را سریعتر خواهد کرد. البته در حال حاضر تنها برخی از کارها صرفا با استفاده از این کارتها پیش خواهد رفت. اما در اختیار داشتن آن به طور کلی به کمک شما میآید.
برای سریع تر شدن فرآیند تعویض پلاک، میتوانید از دفاتر اسناد رسمی که در مراکز مربوطه هستند، کمک بگیرید. چرا که پیدا کردن دفاتر این چنینی، در شهرها کار سختی به شمار می آید. جالب است بدانید که یک سری تخفیف ها توسط این دفاتر مراکز تعویض پلاک برای متقاضیان در نظر گرفته میشود که این تخفیف ها مربوط به دستمزدها است.
با تعویض پلاک دسترسی به کلیه اطلاعات خود را به صورت کامل و صحیح در اختیار پلیس ها قرار میدهید و با انجام این فرآیند، به شکل قانونی خودرو به نام شما خواهد بود. در مراکز تعویض پلاک تحت هیچ شرایطی به برخی از افراد که ادعا دارند میتوانند اقداماتی نظیر تسریع کار شما و فروش پلاک رند را به انجام برسانند، اعتماد نکنید. اگر به دنبال پلاک های رندتر هستید، بهتر است از متصدی مشورت بگیرید. در نهایت هم توجه داشته باشید که تخصیص پلاک های فرد یا زود، شانسی بوده و هزینه کردن برای آن، بیهوده است.
مدارک مورد نیاز تعویض پلاک برای فروشندگان و خریداران
فروشندگان و خریداران ماشین برای اینکه تعویض پلاک را بدون دردسر به پایان برسانند، باید یک لیست از مدارک لازم برای انجام این کار را به همراه داشته باشند. برای مثال مدارکی که فروشنده خودرو برای تعویض پلاک باید به مراکز فعال در این حوزه ارائه کند، شامل مواردی مانند مدارک احراز سکونت نظیر سند و همچنین قبض آب، گاز، برق میشوند. البته اگر فروشنده وکالت و اختیار تام مبنی بر تعویض پلاک را به خریدار داده باشد، حضور فروشنده لزومی ندارد.
سایر مدارک مورد نیاز فروشنده خودرو:
- بیمه نامه شخص ثالث معتبر (نسخه اصلی)
- کارت اصلی ماشین
- برخورداری از اصل فیش پرداخت هزینه پلاک طبق تعرفه و ارائه آن
- برگ سبز یا همان اصل سند مالکیت ماشین
- ارائه گواهی عدم خلافی ماشین
- اصل سند فروش کارخانه تولیدکننده (تولیدات داخلی)
- اصل کارت ملی و همچنین شناسنامه نسخه جدید فروشنده یا نماینده او
- اصل کارت معاینه فنی معتبر اتومبیل ( خودروهای دولتی و شخصی که 4 سال یا بیشتر از تولید آنها گذشته و خودروهای عمومی که یک سال یا بیشتر از ساخت آنها سپری شده است)
مدارک مورد نیاز خریدار خودرو:
- کارت ملی یا شناسنامه جدید خریدار و یا نماینده او
- حاضر شدن خریدار ماشین یا نماینده او با مدارک مورد نیاز جهت تعویض پلاک به همراه وکالت
- مدارک لازم برای احراز سکونت خریدار خودرو در صورت نبود قبض برق خریدار ماشین و یا پدر او
انتقال سند ماشین و مدارک لازم برای انجام این کار
بعد از اینکه کار تعویض پلاک خودرو به پایان رسید، فروشنده و خریدار ماشین، به عنوان طرفین معامله مربوطه، به محضر یا همان دفترخانه مراجعه کرده و جهت تنظیم سند قطعی اقدامات لازم را انجام میدهند. اما برای انجام این کار چه مدارک باید ارائه شوند؟
مدارک انتقال سند:
- اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
- اسناد مختلف مالکیت ماشین مانند برگ گمرک، بنچاق قبلی و برگ کمپانی
- شناسنامه یا برگه سبز جدید خودرو
- کارت سوخت ماشین
- ارائه بیمهنامه شخص ثالث
- برگ مفاصا حساب پرداخت شده عوارض سالیانه شهرداری صادرشده از طرف دفترهای خدمات الکترونیک شهرداری یا شهر
- تاییدیه انتقال ماشین صادرشده از مراکز تعویض آن
دفاتر اسناد رسمی هیچ گونه تکلیفی از بابت گرفتن مالیات و عدم خلافی نداشته و ندارند. از این رو پیشنهاد میکنیم که خریدار، موارد ذکرشده را فروشنده ماشین بخواهد. در حقیقت، فروشنده خودرو باید هر دو برگه تسویه مالیات و همچنین عدم خلافی خودروی مربوطه را اخذ کرده و به خریدار ماشین ارائه کند.
از نکات مهم دیگر در این خصوص میتوان به یکسان بودن هزینه انتقال خودرو در دفاتر اسناد رسمی کلیه شهرهای کشور اشاره کرد. این هزینه با توجه به جدولهای مالیات نقل و انتقال مشخص میشود.هزینه انتقال خودرو در تمامی دفاتر اسناد رسمی کشور یکسان است و براساس جداول مالیات نقل و انتقال تعیین میشود. ضمن اینکه کلیه هزینههای مرتبط با منتقل کردن سند برای خودروهای گوناگون، متفاوت بوده و به مدل آن بستگی دارد.
عموما، فروشنده باید هزینههای مربوط به دولت را تقبل کند. هزینههای مربوط به دفترخانه نیز میان خریدار و فروشنده خودرو تقسیم خواهد شد. البته اگر در زمان بسته شدن قرارداد، توافق هایی در این موضوع صورت بگیرد، هزینه ها باید براساس توافق پرداخت شوند.
احراز محل سکونت برای تعویض پلاک به چه مدارکی نیاز دارد؟
همانطور که میدانید، احراز محل سکونت یکی از مراحل تعویض پلاک است. برای انجام این کار در هنگام تعویض پلاک میتوان مدارک متفاوتی را ارائه کرد. در واقع شما میتوانید تنها با ارائه یکی از این مدارک مانند سند اجاره واحد مسکونی به اسم مالک ماشین به همراه تاییدیه از سازمان املاک کشور و همچنین کد رهگیری فرآیند احراز محل سکونت خود را به انجام برسانید.
این مدارک به شرح زیر هستند:
- سند مالکیت واحد مسکونی و منزل
- مجوز کسب معتبر به اسم مالک ماشین با یک عدد قبض آب، گاز یا برق
- ارائه دادن سند ملکی یا استیجاری به اسم مادر یا پدر
- گواهی اشتغال به تحصیل فرزند با قید نشانی محل زندگی خانواده به همراه تاییده سازمان آموزش و پرورش
- اصل قبض گاز، برق یا آب با تاریخ روز به اسم متقاضی
- تاییده مهرشده توسط شورای روستا یا محل طبق محصل صدور شناسنامه
- فروشنامه واحد مسکونی یا منزل مربوطه زمین های روستایی یا اوقافی
- برخورداری از معرفی نامه از طرف اداره محل خدمت به همراه نشانی دقیق محل زندگی کارکنان نیروهای مسلح و دولت به همراه تاییدیه به وسیله واحد مربوطه
در خصوص کارخانه ها، سازمان ها و همچنین شرکت هایی که از دفاتر و شعبه در شهرستان های دیگر برخوردار هستند، باید طبق مندرجات اساسنامه و همچنین روزنامه رسمی آنها با قید نشانی صحیح محل دفتر یا شعبه، بعد تاییدیه اداره ثبت شرکت ها و کارخانه های شهر مربوطه، اقدامات لازم به انجام برسند. در ضمن شما با ارائه تنها یکی از این مدارک، از شرایط لازم برای احراز محل سکونت برخوردار خواهید بود.
ضرورت برخورداری از بیمه شخص ثالث برای تعویض پلاک
یکی از اصلی ترین مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک خودرو بدون شک بیمه نامه شخص ثالث است. با توجه به قوانین موجود، تعویض پلاک برای خودروهایی که این بیمه را در اختیار ندارند، به هیچ عنوان به انجام نمیرسد.
از این رو، در صورت عدم برخورداری از بیمه شخص ثالث خودرو، هر چه سریعتر آن را تهیه کرده و چنانچه بیمه شما به اتمام رسیده، باید پیش از رفتن به مرکز تعویض پلاک، کارهای مربوط به تمدید بیمه را انجام دهید. بیمه شخص ثالث خودرو را می توان یکی از بیمه های اجباری معرفی کرد. با توجه به قوانین، کلیه وسایل نقلیه موتوری، باید اقدام به خرید بیمه شخص ثالث کنند.
این بیمه براساس قوانین و همچنین باتوجه به سقف تعهداتی که دارد، خسارات مالی و جانی وارده به اشخاص را به طور کامل تقبل خواهد کرد. سایت های زیادی وجود دارند که شما میتوانید با مراجعه به یکی از معتبرترین آنها، بیمه شخص ثالث را خریداری کنید.
کلیه مراحل تعویض پلاک را جدی بگیرید
تفاوتی ندارد که شما قصد فروش ماشین یا خرید ماشین را داشته باشید. در هر صورت باید مراحل تعویض پلاک از صفر تا صد را جدی بگیرید و با دقت بالا به انجام برسانید. برای اینکه دغدغههای خریدار و فروشنده به طور کامل برطرف شود، بهتر است موضوعاتی مانند زمان حاضر شدن برای تعویض پلاک، مسئولیت تقبل هزینه مالیات و همچنین ضرر و زیانهایی که در صورت کوتاهی هر کدام از طرفین باید پرداخت شود و … را به طور کلی در مبایعهنامه ماشین ذکر کنید.
علاوه بر این، مالکین خودرو اگر به خریدار وکالت دادهاند، حتما باید یک محدودیت زمانی را برای آن مشخص کنند تا نگران مراجعه یا عدم مراجعه خریدار به منظور تعویض پلاک در زمان مشخص شده، نباشند. با رعایت کلیه قوانین و همچنین مراحل مختلف تعویض پلاک، فرآیند خرید و فروش خودرو را بدون هیچ مشکلی پشت سر خواهید گذاشت.
سوالات متداول
مدت زمان صادر شدن کارت خودرو بعد از پایان فرآیند تعویض پلاک، چند روز است؟
مدت زمان صادر شدن کارت ماشین به اسم مالک جدید حداقل 35 روز و حداکثر 65 روز طول خواهد کشید.
در صورت فوت شدن مالک قبلی ماشین، برای تعویض پلاک چه باید کرد؟
اگر مالک قبلی خودرو فوت کرده باشید، ابتدا باید مراحل انحصار وراثت انجام شود. در این صورت میتوانید فرآیند تعویض پلاک را نهایی کرد.
برای گرفتن پلاک تهران چه کاری باید انجام داد؟
اگر شما مدارک مورد نیاز برای اثبات اقامت در تهران را داشته باشید، به سادگی میتوانید برای ماشین خود، پلاک این شهر را دریافت کنید.
آیا میتوان پلاک فرد یا زوج را شخصا تعیین کرد؟
امکان انتخاب زوج یا فرد بودن پلاک به هیچ عنوان وجود ندارد و این انتخاب با توجه به آییننامه راهنمایی و رانندگی، توسط پلیس راهور انجام میشود.